A reflux gyógyszeres kezelése

A reflux gyógyszeres kezelése a gyomor savtartalmának kezelésénél kezdődik. Ugyanis ha a gyomor savtartalmát csökkenteni lehet, a nyelőcsőbe jutó gyomornedvek nem károsítják olyan mértékben a nyelőcsövet, a kóros nyelőcsőgyulladás ily módon a legtöbb esetben megelőzhető.
Nyilvánvaló, hogy a fenti módszer magát a reflux betegséget nem szünteti meg, csak egyfajta kezelési eljárást biztosít a kellemetlen tünetek és káros hatások enyhítésére.

A gyógyszeres kezelés ugyanakkor - a nyelőcső védelme érdekében - kórós esetekben indokolt és ajánlott. A reflux betegség legyőzésében a végső és hatásos eredményt sok-sok páciens tapasztalatai alapján csak az életmódváltozás, az étkezési szokások megváltoztatása (reflux diéta illetve a reflux ellen ható, jótékony ételek fogyasztása) hozhatja meg.

Ebben az írásban szerepelni fog néhány reflux gyógyszer neve, amelyek a reflux illetve a savtúltengésre visszavezethető gyomorpanaszok kezeléséhez alkalmaznak. Néhány ezek közül vény nélkül is kapható, a legtöbb azonban csak orvosi rendelvényre. Ha úgy érzi, hogy gyógyszerekre van szüksége a reflux tüneteinek kezeléséhez, én azt tanácsolom, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében is konzultáljon legalább a háziorvosával és minden esetben orvosi felügyelet mellett próbálja megtalálni a megfelelő szert a saját panaszaira.


FIGYELEM!!! Az itt szereplő információk csak a tájékoztatást szolgálják, nem kezelési javaslatok! A gyógyszerek használata előtt minden esetben kérdezze meg orvosát!


Savlekötő gyógyszerek


A reflux gyógyszerek első, leggyengébb csoportja a savlekötők, amelyek a gyomorban lévő savat közömbösítik. Ezen savlekötő gyógyszerek csak enyhe refluxos tünetek esetén hatékonyak és vény nélkül is kaphatók. Tudni kell még róluk, hogy hatásuk rövid ideig tartó, néhány óra időtartamig nyújtanak elégséges védelmet. Ezek a készítmények gyermekeknek egyáltalán nem vagy csak csökkentett adagokban ajánlottak illetve szoptatást végző kismamák sem szedhetik.almagel reflux gyógyszer savlekötőALMAGEL
Az ALMAGEL szuszpenzió hiperaciditással járó betegségek esetén (pl reflux oesophagitis) alkalmazható a túl sok gyomorsav lekötéséhez. Súlyos veseelégtelenség esetén illetve magas vastartalmú szerekkel együtt nem szabad alkalmazni! Tartós, nagy adagban való alkalmazása során hangulatváltozás, mentális aktivitásbeli változás jelentkezhet és csontlágyulást is okozhat nem megfelelő mértékű foszfor bevitele mellett. Emelett előfordulhat székrekedés, izomfájdalom és levertség. Alkalmazása nem ajánlott székrekedés illetve hasmenés esetén, szívelégtelenség esetén, veseelégtelenség esetén.antagel reflux gyógyszer savlekötőANTAGEL
Az ANTAGEL kapható tabletta és szuszpenzió formájában is. A tablettát összerágva kell fogyasztani étkezések után 20-60 perccel illetve az esti lefekvés előtt. Szintén hiperaciditás esetére ajánlott savlekötő készítmény. Veseelégtelenség esetén nem szedhető. Mellékhatásként hasmenés jelentkezhet.


malugel reflux gyógyszer savlekötőMALUGEL
Tabletta vagy szuszpenzió. Savtúltengés esetén alkalmazandó. Szedése során hasmenés és székrekedés egyaránt jelentkezhet. Étkezés előtt kell bevenni illetve az esti lefekvés előtt. Vaskészítményekkel együtt ne szedjük.rennie reflux gyógyszer savlekötőRENNIE
A Rennie rágótabletta sokaknak ismerős leeht a tévéreklámokból. Ez is egy savlekötő, ami enyhe reflux esetén is hatékonyan alkalmazható kizárólag csak tüneti kezelésre. Étkezés után illetve lefekvés előtt egy órával kell elszopogatni, elrágni. Veseelégtelenség esetén ellenjavallt.
maalox reflux gyógyszer savlekötőMAALOX
Szuszpenzió vagy tabletta formájában kapható. Hatása teljesen hasonló az eddig felsorolt gyógyszerekéhez. Veselégtelenség esetén nem ajánlott és hasmenést, foszforhiányt okozhat mellékhatásként. Főétkezések után 2-3 órával kell bevenni illetve lefekvés előtt. Amennyiben a reflux tünetei 10 nap után sem csökkennek, konzultálni kell a háziorvossal és át kell értékelni a kezelést.


nilacid reflux gyógyszer savlekötőNILACID
Az egyik leggyengébb, legártalmatlanabb savlekötő. Tabletta formában kapható, kevés vízzel, szétrágva kell lenyelni. Savtúltengés esetén csökkenti a túl sok gyomorsav okozta tüneteket. Erős gyomorégés esetén 1-2 óránként szedhető a tabletta a tünetek minél hatékonyabb csökkentése érdekében. Mellékhatásként a székletet feketére színezheti.


optacid reflux gyógyszer savlekötőOPTACID
Por formájú készítmény, amit vízben oldva kell bevenni étkezés után vagy közben. Mellékhatásként hányingert okozhat. Gyermekeknek is adható csökkentett adagban.


tisacid reflux gyógyszer savlekötőTISACID

Szuszpenzió vagy tabletta kiszerelésben kapható. A főétkezések után kell bevenni illetve súlyosabb tünetek esetén a főétkezések között is lehet valamint az esti lefekvés előtt. Veseelégtelenség esetén nem ajánlott, túladagolása bélműködési zavarokat veselégtelenséget okozhat.talcid reflux gyógyszer savlekötőTALCID
Rágótabletta formájú vagy szuszpenziós kiszerelésben kapható. Étkezések után kell alkalmazni 1-2 órával és lefekvés előtt. Veseelégtelenség esetén nem ajánlott, mivel mellékhatása erősítheti azt.Gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek (H2 receptor blokkolók)


A reflux tüneteinek kezelésében leghatékonyabban a gyomorsavképződést csökkentő készítmények alkalmazhatók. Ezek a készítmények nagy mértékben beavatkoznak az emésztési rendszerünk működésébe, ezért szigorúan csak orvosi javallatra és rendszeres orvosi kontroll mellett szedhetők.zantac reflux gyógyszer savcsökkentőZANTAC
Tabletta. Savtermelés csökkentő gyógyszer. Veseelégtelenség esetén csökkentett adagban alkalmazandó. Gyermekeknél 16 év alatti alkalmazása nem javasolt. Mellékhatásként fejfájás, szédülés, bőrkiütés jelentkezhet.
quamatel reflux gyógyszer savcsökkentőQUAMATEL
Tabletta, savtermelés csökkentő. Gyermekenek nem adható. Vese- illetve májelégtelenség, emésztési zavar esetén ellenjavallt. Mellékhatásként hasmenés vagy székrekedés, magas hőmérséklet, izületi fájdalom, depresszív hangulatváltozás jelentkezhet.


cimetidin reflux gyógyszer savcsökkentőCIMETIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő. Gyermek- és serdülőkorban nem adható. Mellékhatásként izületi fájdalom jelentkezhet, erősíti a veseelégtelenség hatásait.
ranitidin reflux gyógyszer savcsökkentőRANITIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő, de inkább gyomorfekély esetén alkalmazzák. Esetlegesen lehet reflux betegség esetén is alkalmazni (orvosi konzultáció!). Sok kellemetlen mellékhatása lehet: hasmenés, homályos látás, májfunkciók csökkenése, depresszió, mozgászavar, bőrkiütés, férfiaknál mellduzzanat.famotidin reflux gyógyszer savcsökkentőFAMOTIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő, de inkább gyomorfekély esetén alkalmazzák. Esetlegesen lehet reflux betegség esetén is alkalmazni (orvosi konzultáció!). Sok kellemetlen mellékhatása lehet. (lásd: RANITIDIN).Protonpumpa-gátló gyógyszerekAz ún. protonpumpa-gátló gyógyszerek azok, amelyek hatékony savcsökkentő szerként működnek. Ezek egyenletesen fejtik ki a hatásukat és van rá esély, hogy már az első napon csökkentik vagy akár meg is szüntetik a refluxos panaszokat. Ezek a gyógyszerek nem gátolják meg olyan mértékben a savképződést, hogy az emésztőnedvek ne tudnának megfelelően működni, tehát még az emésztésünkre nincsenek kedvezőtlen hatással.nexium reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóNEXIUM
Tabletta, gyermekeknek nem ajánlott. Mellékhatásai: májelégtelenség, izomgyengeség, kiütések, fényérzékenység, izzadás, látászavarok.

controloc reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóCONTROLOC
Tabletta. Ajánlott enyhe reflux betegség gyógyítására és tüneteinek kezelésére valamint a kiújulás megelőzésére. Gyermekeknek 12 év alatt nem adható. Kezelés előtt ki kell zárni a gyomorfekélyt és az azt utánzó rosszindulatú daganat jelenlétét. Mellékhatásként allergiás kiütések, látászavar, szédülés és májelégtelenség jelentkezhet.omeprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóOMEPRAZOL
Kapszula kiszerelés. Alkalmazható jóindulatú gyomorfekély és reflux oesophagitis esetén is. Gyermekenél 3 éves kor alatt nem javasolt, felnőtteknél májkárosodás esetén nem alkalmazható. Mellékhatások: látászavar, szédüés, bőrkiütés, hajhullás, izomgyengeség, izületi fájdalom.lanzoprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóLANZOPRAZOL
Kapszula kiszerelés. Hatása és alkalmazása valamint mellékhatásai hasonlóak az OMEPRAZOL -hoz.

pantoprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóPANTOPRAZOL
Tabletta kiszerelésben kapható. A tablettát nem szabad összetörni, szétrágni, egészben kell lenyelni. Máj- és veseelégtelenség esetén nem szedhető. Mellékhatásai: allergiás reakciók, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, izületi fájdalom.refluxon reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóREFLUXON
Kapszula, hatóanyaga megegyezik a Lansoprazol hatóanyagával. Refluxos, savtúltengéses (enyhe gyomorfekély) betegségekre alkalmazható. Reggeli előtt illetve napi két kapszula rendelése esetén reggeli előtt és este kell bevenni. A kapszulákat egyben kell lenyelni, nem szabad szétrágni vagy összetörni. Mellékhatásként fejfájás, rossz közérzet jelentkezhet.


Tudni kell, hogy a reflux betegség gyógyszeres kezelése az esetek nagy részében hosszú távú kezelést igényel a kiújulás miatt. A gyógyszeres kezeléseket tehát időnként ismételni kell. A jelenlegi gyakorlat szerint egy súlyosabb reflux betegség esetén egy gyomortükrözési vizsgálat után 8 - 12 hétig kell a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszer szedése. A gyógyszer szedésének abbahagyása után a normális savtermelés 2-7 nap után áll helyre. Az első gyógyulás után szükség lehet időnként további, fenntartó kezelésekre, melyek során szintén a protonpumpa-gátlókat alkalmazzák általában. Amennyiben a fenntartó kezeléseket előreláthatóan túl gyakran és túl hosszú időtartamig kellene végezni, az orvosok javasolhatják a műtéti beavatkozást is.


Az itt felsorolt, reflux kezelésére alkalmas gyógyszerekről és más készítményekről részletes tájékoztatót talál az alábbi internetes információs oldalakon illetve online patikákban Házipatika gyógyszerkereső, Webpatikus VADEMEX adatbázis, gyógyszerkereső, PirulaPatika online gyógyszertár.

Reflux ételek

Étrend, élelmiszerek reflux betegeknek

Azok számára, akik reflux problémával küzdenek, a jelenség kialakulásának kezdeti szakaszában a leghatékonyabb megoldás étkezési szokásaik kialakítása. Egy korábbi bejegyzésemben épp a reflux diéta témakörét jártam körül.

Most néhány konkrét tanácsot is szeretnék adni, azoknak, akik a diéta elkezdése mellett döntenek. Nézzük, mely ételek segítik a reflux leküzdését vagy legalább is csökkentik a tünetek kellemetlenségét. A reflux étrend lényege, hogy megszüntesse a nyelőcső gyulladt nyálkahártyájának irritációját és hogy megakadályozza a gyomortartalom további visszacsorgását.

Ha a reflux betegség már súlyos, akut fázisban van, akkor folyékony étrendre kell váltani a magas savtartalmú italok (pl. gyümölcslevek, különösen a narancsfélék vagy a paradicsomlé) kizárásával. Egyes ételek csökkentik a nyelőcső alsó záróizmának feszességét, ezeket is mellőzni kell. Ilyenek pl. a zsíros ételek, az alkoholos italok, a menta, borsmenta, csokoládé és koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a napi többszöri, kis mennyiségű étkezés.

Az étrend összeállításánál ügyelni kell arra, hogy az egy-egy alkalommal elfogyasztott ételek a gyomorban ne okozzanak savat, túlzott savasodást. A lényeg a gyomorban lévő savtartalom csökkentése illetve közömbösítése olyan ételekkel, amelyek lúgosító hatással bírnak.

Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor a lugosító ételek a zöldségek. A reflux étrendben tehát különös fontossággal bírnak a zöldségek. A reflux diéta ideje alatt (és máskor is!) legyenek a zöldségek integráns részei az étkezéseknek. A zöldségek nagy mértékben csökkentik az egyéb ételek savasító hatását. Ezért jó például a húsok mellé a hagyományos (burgonya, rizs) köretekkel együtt vagy akár azok helyett(!) zöldségeket is fogyasztani. Az alábbiakban tippeket olvashatnak egy reflux diétás étrendhez, napi bontásban. Az étrendben szereplő reflux ételek a Házipatika.com kezelésében működő 50plusz.hu oldalról származnak.

Reflux ételek Reggeli Ebéd Vacsora bontásban

1.nap
kefír, korpás vagy teljes kiőrlésű (tk.) zsemle, gyümölcstea zöldbableves sok leves zöldséggel, joghurttal vagy tejszínnel sűrítve, csirkemell párolt zöldséggel zöldségsaláta túróval vagy joghurttal

2. nap
zabpehely, sárgarépa, joghurt összevegyítve sertéssült párolt kelbimbó zöldséges tofuragu, teljes kiőrlésű kenyérrel

3. nap
sonkás szendvics nyers zöldségekkel sült csirkecomb, töksaláta, tk. kenyér vajas tk. kenyér, retek

4. nap
vajas tk kifli, kamillatea lazac párolt karfiollal, petrezselymes burgonya spenótsaláta mozzarellával, tk. kifli

5. nap
vajas kenyér, nyers retek, citromfűtea húsleves daragaluskával, salátafőzelék tojáslepény brokkolival, tk. kenyér

6. nap
almás müzli, tej tyúkhúsleves, rizsfelfújt baromfivirsli, tk. zsemle

7. nap
tk. gabonapehely, joghurt marhasült, párolt cékla körített túró, tk. zsemle, nyers paprika

8. nap
sonkás szendvics tk zsemlével, retek, csipkebogyó tea spenótfőzelék, tk zsemle töltött tök

9. nap
joghurt tk. zsemle natúr sertésborda, sajtos burgonya sajtkrém, tk. zsemle

10. nap
májkrémes szendvics, retek zöldségleves, párolt sárgarépa, szójafasírt sajtos zöldsaláta

11. nap
gyümölcsturmix (barack), tk. zsemle céklalé, kapros pulykatokány, zöldséges rizs sonkás palacsinta, uborkasaláta

12. nap
vajas tk. zsemle, nyers paprika, csipketea burgonyaleves, grillcsirke tonhalsaláta, tk. kenyér

13. nap
joghurt, tk. kifli zöldbabfőzelék, tk. kenyér sajtos-tejfölös cékla, tk. kenyér

14. nap
túrókrém, tk. kifli, csipketea csontleves, sajtos metélt csemege karaj, tk. kenyér, nyers zöldpaprika

A fenti étrend természetesen nem szentírás, csak iránymutatás. Én személy szerint kicsit soknak találom benne a hús arányát, ha lehet csökkentsük azt és a kieső mennyiséget is helyettesítsük inkább nyers zöldségsalátákkal, vagy párolt zöldségekkel.

Összefoglalásként milyen reflux ételeket ehetnek és mit nem ehetnek a reflux betegségben szenvedők?

Alapvetően az alábbi ételeket, élelmiszereket kell előnybe részesíteni a reflux diétás étrendet folytatóknak:

# gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka

# zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba

# gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)

# olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)# zsiradékoknövényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)

# húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x

# tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)

# tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)

# édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz

# italok
víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kivéve: kóla)

Az alábbi ételek, élelmiszerek pedig azok, amelyeket kerülni kell a reflux diéta során:

# gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács

# zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek

# gyümölcsök
szirupos gyümölcskészítmények, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök (alkalmanként 2-3 dkg mennyiségben)

# olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (só nélkül, legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére)

# zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin

# húsok, hús-készítmények
halpecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő

# tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor

# tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), majonéz

# édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella, csokoládé, kakaó, mentolos cukorkák, - rágógumi

# italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)
!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!