A reflux és a homeopátia

reflux homeopátia
A homeopátia az egyik legkíméletesebb gyógyítási módszer, amely egyfajta hidat képez a természetes gyógymódok és a laboratóriumi gyógyszer előállítás között. Ma a homeopátiás szerek nagy részét már gyógyszergyárakban készítik (BOIRON, Remedia), ám ezek 100% természetes alapanyagokból készülnek, így sok előnyös tulajdonságuk van a hagyományos gyógyszerekkel szemben.

A homeopátia - bizonyos korlátozásokkal - a reflux kezelésére is alkalmas lehet - ebben a tekintetben inkább a reflux természetes módon való gyógyítását valósíthatjuk meg vele.

A homeopátiás gyógyszerek mindenkinek adhatók: csecsemők, kisgyermekek, szoptatós kismamák, idősek kockázatok nélkül szedhetik. A hagyományos gyógyszerek esetében a felsorolt csoportok jóval több megkötéssel találkoznak.A homeopátiás gyógyszereknek nincs mellékhatásuk és gyógyszerérzékenység, allergia, függőség sem léphet fel a fogyasztásuk miatt. Alkalmazhatók hagyományos gyógyszerek mellett is, a kétféle típusú szer egymás hatását nem rontja le.

Általános közvélekedés, hogy a homeopátiás készítmények kevésbé hatékonyak, mint az allopátiás gyógyszerek. Ez egy tévhit, ami abból adódik, hogy legtöbben homeopátiás orvossal való konzultáció nékül választjuk magunknak a szereket. Hozzájárul ehhez a tévhithez az is, hogy a recept nélkül kapható homeopátiás készítmények komplex szerek, amik több problémára is tartalmaznak hatóanyagokat, de hatékonyságuk emiatt némileg valóban csökken. Súlyos, akut esetekben megfelelő homeopátiás orvos nélkül nem tanácsolt senkinek, hogy homeopátiás szereket kezdjen szedni pusztán az interneten vagy a könyvekben illetve egyéb információs kiadványokban fellelhető adatok alapján. A homeopátiás készítményekkel még súlyos esetekben is szép eredményeket lehet elérni.

A reflux betegséget illetően a homeopátia sajnos pont nem tud széles választékot nyújtani. Homeopátiával csak a reflux enyhébb esetei kezelhetők, azok a tünetek, amik a túlzott gyomorsavtermeléssel függenek össze.

A reflux kezelése homeopátiával tehát nem oldható meg teljes mértékben, illetve a tünetek súlyosságától függően alkalmazható a gyomorégés kezelésére. Három olyan homeopátiás készítmény ismert, amelyek orvosi rendelvény nélkül kaphatók és az enyhe refluxos tünetek enyhítésére vagy megelőzésére használhatók:

ACIDUM SULFURICUM 9 CH
Adagolás: napi 1-2x5 golyó.
Az Acidum Sulfuricumot akkor lehet alkalmazni, ha a gyomorban és a nyelőcsőben is égő érzet lép fel. Ha véletlenül eljutunk a hányásig, azt érezzük, hogy a hányás savas, maró jellegű. Amennyiben a panaszokat erősíti a stresszterhelés vagy az alkohol még inkább biztosak lehetünk benne, hogy ezt a szert kell választanunk.

ALLIUM SATIVUM 9 CH
Adagolás: napi 1-2x5 golyó.
Az Allium Sativum a túl sok húst fogyasztó, egy-egy alkalommal mennyiségileg sok ételt elfogyasztó emberek ("nagyevők") szere. Ezeknél az embereknél étkezés után kellemetlen gyomorégés, puffadás jelentkezik.

ROBINIA PSEUDOACACIA 9 CH
Adagolás: napi 1-2x5 golyó.
A Robinia Pseudoacacia alkalmazása akkor javallott, ha a gyomorban égő érzetet tapasztalunk és kis mennyiségű, savas hányást kell elszenvednünk. A panaszok oka a túlzott gyomorsavtermelés. Ezek a tünetek főleg étkezések után, de akár éjjel is jelentkezhetnek. Zsíros ételt fogyasztva az gyomor tájékán érzett égő-maró érzés felerősödik.

A homeopátiás szerek erősségét a higítási szám (CH) jelzi. Az 5 CH a leggyengébb, a 9 CH a közepes, a 15, 30 CH pedig a legerősebb. (Ennél erősebb is van, de azokat csak orvossal való konzultáció után szabad alkalmazni.)
A higítás erősségére kétféle jelölési rendszer terjedt el. A CH-val jelzi az erősséget a francia BOIRON cég, míg a német Remedia a D-vel jelzett skálát alkalmazza. A kétféle jelölés között az alábbi megfeleltetéseket kell alkalmazni:

5 CH - D2, D4, D6
9 CH - D12, D15
15 CH - D30

A reflux betegség kezelése homeopátiás szerekkel tehát csak enyhe esetekben vezet eredményre. A fentebb megjelölt három homeopátiás szer segítségével csökkenthetők a túlzott gyomorsav termelés vagy a nem megfelelő étkezés okozta gyomorsav-problémákkal összefüggő tünetek, igazából az allopátiás gyomorsavlekötőket válthatjuk ki velük. Krónikus esetekben a hagyományos reflux gyógyszerek alkalmazhatók.

forrás: Homeopátia napjainkban - Spring MED kiadó. Homeopátiás könyvek a Numero7.com kínálatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!