A reflux diéta

A korábbi bejegyzésekben részletesen szó esett arról, hogy mi is az a reflux betegség, mi vezet a kialakulásához és mik a tünetei. Érintőlegesen volt szó arról is, hogy milyen módszerekkel védekezhetünk ellene.

A reflux kezelésének egyik leghumánusabb és legtermészetesebb útja a táplálkozási szokások megváltoztatásán keresztül vezet.

Ez a reflux diéta.

(Enyhe, még nem akut reflux esetén a kezelőorvosok is a táplákozási szokások átalakítását javasolják elsőként.)

Rendszeresen visszatérő reflux esetén nagyon fontos a kis mennyiségű étkezésre való átállás. Napi két- vagy háromszori nagy mennyiségű étkezésről tehát át kell állni a napi sokszori, de kis mennyiségű étkezésre. Már önmagában ez a lépés jelentős javulást hozhat. Az étkezések során alapszabály, hogy kerülni kell a savas ételeket, a hangsúlyt a lúgosító ételek irányába kell eltolni annak érdekében, hogy csökkentsük a gyomorsav intenzitását.

Sok savat okozhatnak a magyar konyhában egyébként meglehetősen gyakran használt fűszerek: az erős paprika, a bors, a torma, a mustár, az ecet. A reflux diéta során ezeket ajánlott kerülni és a fűszerezést élő zöldfűszerekkel (petrezselyem, zeler, kapor, babérlevél, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű) megoldani. Egyébként is érdemes felfedezni a zöldfűszerek csodálatos ízvilágát.

Csökkenteni kell a kávémennyiség, a csokoládé (édesség) és a cukor mennyiség bevitelét, mert ezek is hozzájárulnak a gyomor túlzott elsavasodásához. Amennyiben gyümölcsleveket fogyasztunk a citrusfélék leveit mellőzzük. Mondanom sem kell, hogy a húsfélék, különösen a pácolt és füstölt készítmények is rossz irányba hatnak, ezért ezek mellőzése is erősen javallott. Tudom, hogy a magyar emberek nehezen mondanak le a húsról. Áthidaló megoldásként enyhe reflux esetén elegendő lehet az is, ha a húsokat a hagyományos köretek (rizs, krumpli) helyett nyers zöldségekkel vagy zöldköretekkel fogyasztjuk el, mert a zöldségek erősen lúgosító hatásuk miatt a savasodás ellen hatnak, így kompenzáni tudják a húsfélék savasító hatását.

Ezen kívül mérsékelni kell az alkohol és a hagymafélék fogyasztását, mert ezek a nyelőcső alsó végének tökéletes záródása ellen hatnak (gyengítik a záróizom működését).

Jó hatással vannak a gyomor savbázis egyensúlyára a zöldségfélék és a könnyű zsiradékok, mint a tejföl, a tejszín, a vaj, az olaj, olívaolaj.

Amennyiben módja van az étkezések utáni pihenőre azt lehetőleg ne fekvő helyzetben végezze vagy legalább is megemelt fej- vagy felsőtesthelyzetben feküdjön. Fontos az is, hogy az esti lefekvés előtt két órával már ne egyen semmit. Refluxtól szenvedő betegeknek ajánlatos kerülni a sok hajolgatással járó munkát és az ilyen jellegű tornagyakorlatok sem ajánlottak.

A reflux diéta sok lemondással jár, de a könnyű, gyógyszermentes gyógyulás érdekében mindenképpen megéri következetesen betartani a szabályokat. Amikor az előnyöket és hátrányokat mérlegeljük, ne felejtsük el azt sem, hogy a reflux betegeknek javasolt étrend eléggé erőteljesen az egészségesebb táplákozás irányába mutat, így ha sikerül ezeket a szabályokat betartva kicsit más, egészségesebb táplálkozási szokásokat tanulni, nagy valószínűséggel nem csak a reflux betegség, de egyéb ügyes-bajos egészségügyi gondjaink megoldása irányába is jelentős lépéseket teszünk. Az egészség ugyanis a táplákozásnál kezdődik.

Frissítés, 2009 augusztus:
A Reflux ételek című bejegyzés konkrét tippeket is tartalmaz egy megfelelő, refluxos tüneteket csökkentő étrend kialakításához. Olvassa bizalommal!

------
Figyelem!!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!