Terhességi reflux

Egy terhesség olyan változást eredményez egy nő életében, ami sokmindenre kihat akár fiziológiai, akár lelki szempontból vizsgáljuk a dolgot. Itt és most a reflux szempontjából fogjuk megvizsgálni és remélhetőleg ezáltal minden kedves kismama meg fogja érteni, hogy miért nő meg a terhesség ideje alatt a refluxos tünetek gyakorisága és hogyan kell együtt élni az úgynevezett terhességi reflux nevű - egyébként teljesen természetes - jelenséggel.

A terhességi reflux oka, kialakulásának magyarázata

A terhesség alatti reflux tünetek szaporodása visszavezethető a másállapot miatt felbolydult hormonháztartásra. A terhesség alatt - a nem terhes időszakhoz képest - a női szervezet sokkal tőbb női hormont termel és ennek egyik következménye, hogy a szervezet különböző részein, így az emésztőrendszerben a simaizmok ellazulnak. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az emésztőrendszer kicsit "ellustul" és emiatt a táplálék lassabban halad végig a tápcsatornán. Gondoljunk csak arra, hogy majdnem minden kismama székrekedésre és különféle emésztési zavarokra panaszkodik. Ezek a panaszok az előbb leírt okból erednek.

A reflux tüneteihez a hormonok lazító hatása ott kapcsolódik, hogy a megnövekedett hormonhatás a nyelőcső alsó záróizmait is lazítja, gyengíti, aminek következtében kevésbé zár tökéletesen, így a gyomorsav könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe. Ehhez a hatáshoz adódik hozzá később még az, hogy a növekvő magzat, illetve a méh, helyet követelve magának, a gyomrot enyhén felfelé nyomja, további refluxos tüneteket generálva ezzel. Ez a jelenség különösen a terhesség harmadik trimeszterétől kezdődően jelenthet problémát a kismamáknak.

Amennyiben egy kismamának a terhessége előtt is voltak refluxos panaszai vagy komolyabb reflux betegsége, számítania kell arra, hogy a terhesség alatt a reflux is súlyosbodni fog. Az esetek túlnyomó többségében a reflux a terhesség után nyom nélkül megszűnik. Kis százalékban fordul csak elő, hogy a terhesség ideje alatt permanens, megmaradó reflux betegség alakul ki. Ennek az esélye meglehetősen csekély, de előfordul, bár egyes szakvélemények szerint ezeknél a betegeknél a terhesség csak előrehozta a reflux betegség kialakulását, amely idővel terhesség nélkül is kialakult volna.

Azért a teljesség kedvéért azt is el kell mondani, hogy még ha a terhesség után nyom nélkül meg is szűnt a reflux, az újdonsült Anyák csak egy kis időre lélegezhetnek fel, ugyanis a szülés után, már a szoptatás megkezdésekor de legkésőbb a tápszerezés, a hozzátáplálás idején gyakorta fognak szembesülni csöpp gyermeküknél a következő kihívással, a csecsemőkori reflux jelenségével.


Mit lehet tenni terhességi reflux ellen?

A terhességi reflux panaszaitól szenvedő kismamák az alábbi javaslatok betartásával némileg csökkenteni tudják a kellemetlen tüneteket.

Életmód és étkezés (terhességi reflux)

Az enyhébb (nem akut) reflux tünetek ellen védekezni elsődlegesen az életmódi és étkezési szokások átalakításával lehet. Napi néhány nagy mennyiségű étkezésről át kell állni a gyakoribb, de kisebb mennyiségű étkezésre, el kell hagyni vagy legalább is csökkenteni kell a szénsavas italok, a kávé, a kakaó, a savas gyümölcslevek fogyasztását. A fogyasztható és a kerülendő ételekről bővebben a Reflux ételek című bejegyzésemben olvashat.

Gyógyszerek (terhességi reflux)

Amennyiben a tünetek olyan mértékűek, hogy gyógyszer készítményekhez kell nyúlni, erre is van ajánlás. Sok kismama abban a tévhitben él, hogy a terhesség miatt semmilyen reflux elleni gyógyszerkészítményt nem szedhet. Nos, ez nem igaz. Javaslom, hogy konzultáljon orvosával ez ügyben.

Ajánlott először a nyálkahártyát védő úgynevezett bevonószerekkel próbálkozni, majd a következő lépcsőben a savcsökkentőkkel. A nyálkahártya védelmére a Sucralfat (Venter granulátum) nevű készítményt lehet alkalmazni, a savcsökkentők közül pedig a ranitidin alapúakat javasolják az orvosok (Ranitidin, Lansoprazol, Ulceran, Zantac). Ezekkel a savcsökkentőkkel sok tapasztalat van már, terhesség alatt is kockázat nélkül használhatók már az első trimeszterben is. Az új készítmények (Controloc, Pariet, Lansone) a terhesség szempontjából szintén a biztonságos B kategóriába vannak sorolva, ennek ellenére a kellő tapasztalat hiánya miatt alkalmazásuk nem javasolt. Az Omeprazol, mely szintén egy új protompumpa-gátló készítmény pedig kifejezetten kerülendő kismamák számára.

Természetes gyógymódok (terhességi reflux)

Tudom még ajánlani terhességi reflux panaszok csökkentésére a Salvus vizet, amit sok savtúltengéssel küzdő beteg használ nagyon jó tapasztalatokkal.


-----------
Figyelem!!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!
!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!