A reflux betegség



Ez a weboldal terveim szerint a reflux-ról és a következményeként kialakuló tünetekről, betegségekről illetve ezek kezeléséről nyújt - remélhetőleg hasznos - információkat.




Le kell szögeznem mindjárt az elején, hogy nem vagyok orvos, nem adhatok orvosi tanácsokat senkinek. Ezeken az oldalakon mindössze csak összegyűjteni, rendszerezni szeretném a reflux-ról elérhető nyilvános információkat, megkönnyítve a keresést és a válaszok megtalálását azok számára, akik a témában kutakodnak.





A reflux jelensége sok embert érint. Van, akinél csak esetenként fordul elő és van, akinél szinte állandóan. A reflux kezdeti tüneteit az emberek általában nem veszik komolyan, hozzászoknak, hiszen teljesen természetesnek tűnik, ha egy jó adag vasárnapi ebéd után egy kis sav jön visszafele a gyomorból. Megijedni csak akkor szoktak, ha a dolog már rendszeres és az állandósuló égő fájdalom a nyelőcsőben igen kellemetlenné válik. Na, innentől beszélünk reflux betegségről.



A betegség velejárói lehetnek:


- égő gyomor,


- savas, kellemetlen szájíz,


- égő érzés a nyelőcsőben, torokban,


- krónikus köhögés,


- mellkasi fájdalom.



Azért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, mert a reflux betegség jól kezelhető, későbbi szövődményei megelőzhetők.



Mi a reflux?



reflux betegség ábraA reflux vagy más néven visszafolyás az a jelenség, amikor a gyomor tartalma visszajut a nyelőcsőbe. Ez csak akkor lehetséges, ha a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő záróizom nem működik megfelelően, nem zár tökéletesen. A hiányosság következtében a gyomorban lévő sav visszajut a nyelőcsőbe és ott égő fájdalmat okoz. Ha a jelenség ritkán fordul elő, az még önmagában nem baj. Problémát akkor okoz, amikor az átlagosnál sokkal gyakrabban fordul elő. Ilyenkor a maró, csípős érzet a nyelőcsőben illetve a torokban állandósul vagy a fentebb felsorolt tünetek valamelyike lép fel. A savas reflux okozta gyomorégés igazából nem is a gyomorban, hanem a nyelőcsőben, annak gyomorhoz közeli részén jelentkezik, ezért érezzük úgy, mintha a gyomrunk égne. Az égő érzést a szegycsont mögött és a torokban érezzük.



Hogyan alakulhat ki a reflux betegség?



Reflux betegség bárkinél kialakulhat. A reflux tünetek gyakorisága növekszik megnövekedett hasűri nyomás hatására (túlsúly, szűk ruha, terhesség), és légúti betegségben szenvedőknél (a köhögés miatt!). Egyes gyógyszerek mellékhatása csökkenti a záróizom működésének hatékonyságát ( asztma- és anginaellenes szerek, valamint a nyugtatók) és hasonló hatása van bizonyos ételeknek is, ilyen például a zsír, csokoládé, alkohol, és a mentol.



A reflux betegség megelőzése



A reflux betegség megelőzése a helyes táplálkozási szokások kialakításánál kezdődik. Emellett kerülni kell a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a hajolgatást, a szűk ruhát vagy a szoros övet. Ajánlatos minél több túlsúlytól is megszabadulni. Érdemes naponta többször, de kisebb mennyiségű ételt fogyasztani. Lehetőség szerint - legalább is nagy mennyiségben - kerülni kell a gyomorégést okozó zsíros ételek, a csokoládé, az erős fűszerek, a tea, a kávé és a gyümölcslevek fogyasztását.



A reflux betegség kezelése



A reflux betegség kezelése főleg gyógyszerekkel történik túlnyomórészt sikeresen. A leghatásosabb gyógyszerek a gyomorsavképződést csökkentik, így érik el, hogy a reflux kellemetlen hatásai ne okozzanak további súlyos szövődményeket. Ezek a savlekötők (az ún. H2-receptor gátlók) a betegek legnagyobb hányadát adó enyhe és középsúlyos esetekben használhatók. Ritkán tapasztalható mellékhatás, tartósan szedhetők. Egyes H2-blokkoló gyógyszerek vény nélkül is kaphatók, de ha ez nem elegendő a panaszok megszüntetéséhez, akkor orvosától erősebb gyógyszer felírását is kérheti.




Nos, bevezetőnek ennyit gondoltam elsőre. A későbbi cikkekben a reflux betegség minden apró részletét igyekszem nagyító alá venni, és remélem ezáltal sok információhiányban szenvedő ember talál válaszokat reflux-szal kapcsolatos kérdéseire.



------


Figyelem!!! Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!
!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!